Tehetségápolás 2017

Február 9, csütörtök 9h, IB110
Eligazító megbeszélés: dr. Simon Vilmos
letöltés itt

 

Február 16, csütörtök 9h, IB110, MEDIANETS Labor
Előadó: dr. Simon Vilmos (HIT) és dr. Bokor László (HIT)

Autonóm járművek a jövő intelligens városaiban, letöltés itt

Pár éve még a sci-fi világába tartozott az önjáró autók, a rajban repülő drónok látványa a városokban. Ez már egyre inkább realitássá kezd válni, az IT iparág is gőzerővel vetette bele magát az autonóm járművek és az Internet of Things szenzorrengetegének fejlesztésébe. Korunk metropoliszainak egyre égetőbb gondja a közlekedés, a forgalmi dugók, a súlyos légszennyezés és a balesetek magas száma teszi élhetetlenné őket. Az okos városokról már sok éve beszélünk, de kevés valósult meg belőlük a gyakorlatban, általában pilotok, bemutatók szintjén maradnak. Egy fordulóponthoz kezdünk érkezni, ahol a világméretű cégek, kormányok kezdenek rádöbbenni, hogy az okos városokban a közlekedés automatizálásával és intelligensé tételével lehet áttörést elérni.
Szeretnénk az előadás keretében bemutatni a jövő intelligens városainak közlekedését: az egymással és környezetükkel kommunikáló önjáró autók (Vehicle-to-X) kommunikációs megoldásait, a rajban repülő drónokat (flocking), a városi környezetet behálózó szenzorhálózatokat (Internet of Things), illetve a járókelők és autósok okostelefonjainak szenzoradatait felhasználó közösségi érzékelést (crowd sensing).
Együtt keressük majd a választ, vajon ezek hogyan kapcsolódnak mind össze, hogyan lehet segítségükkel optimalizálni a városi közlekedést, hogyan lehet új felhasználóbarát alkalmazásokat fejleszteni rájuk?

 

Február 23, csütörtök 9h, IB112
Drónfejlesztés a tanszéken

Az ESD laboratórium fejlesztéseinek bemutatása a fejlesztés helyszínein 6 * 10 percben

 1. Tevékenységi körök átfogó bemutatása (Koller István)
  1. Ipari formafaktorú mérés adatgyűjtő és jelfeldolgozó kártyák tervezése
  2. Nagy csatornaszámú, nagy sebességű adatgyűjtő rendszer tervezése
  3. UAV (Unmanned Aerial Vehicle) fedélzeti elektronikus rendszerének tervezése
 2. Nagy sebességű hardver tervezés a XXI. században (Jánosi Gergely)
 3. Nagy csatornaszámú digitális rádióvevő fejlesztése (Jókai Sándor)
 4. Robotpilóta algoritmus fejlesztése (Rucz Péter)
 5. UAV szoftver rendszere (Belső Zoltán)
 6. Beltéri helymeghatározás a legmodernebb rádiós technológiával robotikai alkalmazásra (Ledneczki Márton)

 

Március 2, csütörtök 9h, IE429
Előadó: Gazdag András (HIT)

A CrySyS Lab IoT tesztrendszerének bemutatása

Az IoT biztonsághoz kapcsolódóan a CrySyS Labor munkatársai építettek egy ipari környezetet szimuláló, oktatási célú tesztrendszert, melyen valódi PLC-k vezérelnek valódi eszközöket, valódi szenzorok mérései alapján. A tesztrendszer célja a különböző kibertámadások szemléltetése egy ilyen környezetben. A tesztrendszert az IT biztonság MSc mellékspecializáció mérésein a hallgatók maguk is megpróbálhatják feltörni. Most egy rövid bemutatót tartunk a tesztrendszer működéséről, a lehetséges támadásokról.

 

Március 9, csütörtök 9h, IB110
Előadó: dr. Bacsárdi László (HIT)

Kalandtúra a kvantumvilágban!

Várjuk a kalandvágyó egyetemi ifjúság azon tagjait, akik nem rettennek meg a teleportálástól, szupersűrűségű tömörítéstől sőt hajlandók karnyújtásnyira megközelíteni egy saját fejlesztésű kvantum titkosító berendezést. Amire szükség lesz a túléléshez: maximalis szellemi nyitottság, némi humorérzék és természetesen egy törölköző (Galaxis utikalauz stopposoknak).