Tehetségápolás 2016

Március 17, csütörtök 9h, I.L.107
Eligazító megbeszélés
dr. Simon Vilmos

 

Március 24, csütörtök 9h, IE221, MEDIANETS Labor
Előadó:
dr. Simon Vilmos (HIT) és dr. Bokor László (HIT)
Autonóm járművek a jövő intelligens városaiban

Pár éve még a sci-fi világába tartozott az önjáró autók, a rajban repülő drónok látványa a városokban. Ez már egyre inkább realitássá kezd válni, az IT iparág is gőzerővel vetette bele magát az autonóm járművek és az Internet of Things szenzorrengetegének fejlesztésébe. Szeretnénk az előadás keretében bemutatni a jövő intelligens városainak közlekedését: az egymással és környezetükkel kommunikáló önjáró autók (Vehicle-to-X) kommunikációs megoldásait, a rajban repülő drónokat (flocking), a városi környezetet behálózó szenzorhálózatokat (Internet of Things), illetve a járókelők és autósok okostelefonjainak szenzoradatait felhasználó közösségi érzékelést (crowd sensing). Együtt keressük majd a választ, vajon ezek hogyan kapcsolódnak mind össze, hogyan lehet segítségükkel optimalizálni a városi közlekedést, hogyan lehet új felhasználóbarát alkalmazásokat fejleszteni rájuk?

 

Március 31, csütörtök 9h, I.L.107
Előadó:
dr. Buttyán Levente (HIT)
Célzott kibertámadások: az új kihívás az IT biztonságban

Az elmúlt években megnőtt a kártékony kódot (idegen szóval malware-t) használó célzott kibertámadások száma. Ezen az előadáson bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk mostanában a CrySyS laborban. Szó lesz kémkedési vagy szabotázs céllal végrehajtott kibertámadásokról és a mostanában tért nyerő kiber-fizikai rendszerek biztonsági kihívásairól. Utóbbihoz kapcsolódóan bemutatjuk hogyan kapcsoltuk ki észrevétlenül a légzsákot egy modern autóban tisztán logikai úton.

 

Április 7, csütörtök 9h, I.L.107
Előadó:
dr. Farkas Károly (HIT)
Gyakorlatorientált hálózati oktatás CISCO-s eszközökön

2009-ben hoztuk létre a CISCO labort és indítottuk útjára a gyakorlatorientált hálózati képzéscsomagunkat szabadon választható tárgyak formájában. Az előadás során betekintést nyújtunk a CISCO labor működésébe és áttekintjük a laborban oktatott tárgyakat. Továbbá kitérünk a laborhoz kapcsolódó egyéb aktivitásokra (pl. NetSkills verseny) és a CISCO-s karrier lehetőségekre.

 

Április 14, csütörtök 9h, IB110
Előadó:
dr. Bacsárdi László (HIT)
Kalandtúra a kvantumvilágban!

Várjuk a kalandvágyó egyetemi ifjúság azon tagjait, akik nem rettennek meg a teleportálástól, szupersűrűségű tömörítéstől sőt hajlandók karnyújtásnyira megközelíteni egy saját fejlesztésű kvantum titkosító berendezést. Amire szükség lesz a túléléshez: maximalis szellemi nyitottság, némi humorérzék és természetesen egy törölköző (Galaxis utikalauz stopposoknak).

 

Április 19, 17h Adasworks, 1037 Budapest, Szépvölgyi út 39.

A magyar startup úgy demokratizálná az önjáró autókat, hogy a nagy autógyárak rendszereinél egyszerűbb és olcsóbb megoldást kínál az automatizált vezetésre. Már egy prototípusuk is elkészült, amely emberi vezető nélkül körözött a Hungaroringen. Meg fogják majd mutatni milyen eszközökkel dolgoznak, a kamerarendszerek, mesterséges intelligencia hogyan segíti az önvezető auto megvalósulását.

 

Április 21
Drónfejlesztés a tanszéken

Az elektronikai fejlesztőlaboratórium bemutatója (IE222 akusztikai labor)): 9 perces Power Point bemutatók, demonstrációk 1. Tevékenységi körök átfogó bemutatása (Koller István) Ipari formafaktorú mérés adatgyűjtő és jelfeldolgozó kártyák tervezése Nagy csatornaszámú, nagy sebességű adatgyűjtő rendszer tervezése UAV fedélzeti elektronikus rendszere Hogyan repül az UAV? 2. Rádiós technológiák UAV fedélzetén (Jánosi Gergely) 3. Robotpilóta algoritmus fejlesztése (Rucz Péter) 4. Állapotbecslő UAV fedélzetén (Belső Zoltán) 5. Robotpilóta algoritmus implementációja mikrokontrolleren (Zsoldos Balázs hallgató)

Az előadások után 15 perces séta a laboratóriumban (IE223).

 

Május 4, 16h
Látogatás a Ustream-nél

Havonta már 80 millióan használják a Ustream online videós platformot, a magyar fejlesztésű szolgáltatás kiemelt ügyfele többek között a Sony, a Nasa, a Samsung, a Facebook, a Nike, a The Discovery Channel és a Verizon is. A szolgáltatás iránti növekvő érdeklődés a rendelkezésre álló erőforrások folyamatos fejlesztését igényli, míg egy évvel ezelőtt még 200 körül volt a vállalatnál dolgozók száma, addig napjainkra világszinten már 250-en vannak a cégnél. Bár már három kontinensen vannak irodái a Ustreamnek, a társaság központja Budapesten van, itt végzik a termékfejlesztést, innen történik az üzemeltetés. Ezt a központot fogják nekünk megmutatni az Andrássy út egyik legszebb épületében, amely a nemrég felújított, legendás Párisi Nagyáruház három szintjét vette birtokba, vagyis közel 1800 négyzetméternyi irodateret bérelnek az Andrássy úton január óta. Elmesélik nekünk minek köszönheti a cég a világsikert, illetve milyen streaming technológia áll e sikerek mögött.

 

Május 24, 17h
Látogatás a Rackforestnél

A cég tulajdonosai, vezetői (akik előtte a világ egyik vezető streaming szolgáltatásának voltak az IT vezetői) azzal az elhatározással alapították meg a céget, hogy Magyarországon is elérhető legyen olyan professzionális szolgáltatás a szerverbérlés, -üzemeltetés és hoszting piacon, amely a legmodernebb eszközök, infrastruktúra előnyeit kihasználva, árait reális, megfizethető szinten tartja, miközben világméretű cégekre jellemző stabil, megbízható szolgáltatást nyújt. Emellett fontos cél, hogy a magas színvonalú, biztonságos szolgáltatás, az automatizált folyamatok és a folyamatos kutatás-, fejlesztés mellett a cég mindig rugalmas, közvetlen kapcsolatot tartson fenn ügyfeleivel, leendő ügyfeleivel, a szakmával és a versenytársaival. Megmutatják a most épülő új szervertermüket, amelynek az építési folyamatába is bele tudunk majd látni: free cooling, hidegfolyosó, szünetmentes mindkét betápon, biometrikus azonosítás és sok más izgalmas dolog várható. Megmutatják nektek, hogyan épül fel egy hoszting cég technikai szempontból, mire kell figyelni, gondolva egy redundáns skálázható hálózatra, stabil de hatékony hűtésre stb. Megmutatják hogy milyen szervereket használnak és ők miért gondolják azokról hogy a legjobbak erre a feladatra. E mellett Angeli János, a Budapest Internet Exhange (BIX) egyik vezetője (aki egyben a Rackforest műszaki vezetője is) mutatja meg nekünk azon hálózati eszközöket, amelyeken a magyar internetes forgalom több mint fele halad át, ugyanis egy épületben vannak a BIX-el.